2.6.13

Koldskål med sprøde valnøddesmåkager


Hvem elsker ikke koldskål? Og hvordan kan man andet end at elske det? Koldskål er for mig det første tegn på sommer, og smagen forbinder mange søde og hyggelige minder. I disse varme dage skal min familie spise den dejlige, danske sommerdessert med små søde, sprøde valnøddesmåkager á la kammerjunkere.
Når min mor ikke har lavet koldskålen herhjemme, har vi jo spist købe-versionerne, der også er helt okay, meeen jeg synes tit at de forskellige købe-koldskåle har diverse minusser, og er aldrig sammensat på den helt rigtige måde. "Med tykmælk og æg" ja, men hvor er vaniljen? Det samme med "masser af vanilje" denne gang glemmer de bare citronen. Derfor var det på tide, at jeg lavede min egen.

Koldskål med vanilje, citron & tykmælk
Portion: ca. 1 liter
Tid: 5 min. forberedelse og evt. 1 time (eller mere) nedkøling

2 æggeblommer
80 g sukker
Korn fra 1 vaniljestang
Revet skal fra 1 citron
Saft fra 1/2 citron
8 dl kærnemælk
2 dl tykmælk

Pisk æggeblommer, sukker og vaniljekorn sammen til det er luftigt. Tilsæt resten af ingredienserne og vend det godt sammen. Kom koldskålen på en flaske og opbevar den på køl.


Valnøddesmåkager á la kammerjunkere
Portion: 20-24 småkager
Tid: 10 min. forberedelse og 30 min. bagning

100 g valnødder, fintblendede (valnøddemel)
100 g mel
2 tsk bagepulver
1 nip salt
1/2 tsk vaniljepulver
Revet skal af 1/2 citron
100 g smør

Bland alle ingrendienserne, undtagen smørret, sammen. Ælt smørret i med hænderne, til du har en dej, du kan trille. Tril dejen til små kugler og bag dem ved 160 grader i 15 minutter. Lad dem bage i de øvrige 15 minutter på eftervarme. Lad dem køle af på en rist, og spis dem derefter til din koldskål!

NB: du kan sagtens erstatte valnødderne af andre nødder eller mandler!

Håber at solen skinner hos jer, og husk nu at spise masser af koldskål!


2 kommentarer: